Een gemiddelde Nederlander kan er bijna niet meer om heen; alles moet duurzamer en milieuvriendelijker. Met klimaatdrammers aan klimaattafels kwamen we tot het klimaatakkoord en alles wat met milieu, duurzaam en klimaat te maken heeft lijkt wel een hype te worden.
Met een kluitje kalk het riet in
Uiteraard kon ook de wereld van de verkeersborden niet achter blijven bij deze hype en zo zijn er de laatste tijd wat initiatieven ontplooid om te komen tot de productie van meer duurzame verkeersborden.
Vanaf minuut één zijn er echter ook vraagtekens geplaatst bij het nut en noodzaak hiervan. Verkeersborden in Nederland worden immers al jaren van aluminium gemaakt en een groot deel bestaat zelfs uit gerecycled aluminium. Daarnaast gaan verkeersborden tegenwoordig zo’n 20 jaar mee en hebben dus in vergelijking met andere goederen een lange technische en economische levensduur.
Onafhankelijk onderzoek
Gelukkig heeft de branchevereniging besloten om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de duurzaamheid van verkeersborden. Hierbij is direct een methode ontwikkelt waarmee ook toekomstige duurzame initiatieven eenvoudig beoordeeld kunnen worden. De eerste uitkomsten van het onderzoek, naar de op dit moment beschikbare duurzame alternatieven, tonen aan dat de geplaatste vraagtekens terecht zijn geweest.
Bovenstaande cijfers tonen aan dat we (voorlopig) veel beter kunnen inzetten op recycling en hergebruik van aluminium verkeersborden, dan in te zetten op alternatieven. Daarnaast zou de het verder verlengen van de levensduur van verkeersborden ook een goede oplossing zijn. De levensduur is op moment echter niet afhankelijk van de aluminium drager, maar van de toegepaste folies die op de borden geplakt worden.
Op het gebied van de toe te passen folies zijn er gelukkig steeds meer duurzame keuzes te maken door de eindklant. De toepassing van printtechniek in vergelijking met zeefdruktechniek zorgt er voor dat er op klantorder geproduceerd kan worden en er geen overbodige grote series gemaakt worden. Daarnaast is het restafval bij printen aanzienlijk lager in vergelijking met zeefdrukken of het toepassen van plakletters (overlay en vinyl).
Levensduur verlengd
Een andere goede ontwikkeling is de toepassing van een zogenaamde anti-graffity folie op de verkeersborden. Een groot deel van de verkeersborden in Nederland moet vroegtijdig vervangen worden als gevolg van graffity-schade. De levensduur van het bord en de folie zijn dan nog lang niet verstreken, maar de schade is vaak onherstelbaar.
De toepassing van een speciale folie zorgt ervoor dat het bord en de folie eenvoudig gereinigd kunnen worden. Niet alleen graffity is op deze manier goed te verwijderen, maar bijvoorbeeld ook stickers en vuilaanslag veroorzaakt door de natuur.
De slotconclusie is dat er ook binnen de verkeersbordenmarkt absoluut gekeken moet worden naar duurzaamheid en de oplossingen om te komen tot een lagere milieu- en klimaatimpact, echter het is wel goed om daarbij de feiten goed om een rijtje te zetten en geen onnodige hoge bedragen te gaan betalen voor zogenaamde duurzame alternatieven. De focus moet liggen op hergebruik, verlenging van de levensduur en het minst duurzame onderdeel van het verkeersbord; de folie. In alle gevallen geldt: duurzamer hoeft echt niet altijd duurder te zijn!